Bettskena

När du vaknar och känner dig trött i ansiktsmusklerna, har huvudvärk eller ömma tänder, så  är det sannolikt att du gnisslar tänder. Då kan du behöva en bettskena.

Att gnissla tänder är väldigt vanligt och beror ofta på att man under sömnen försöker lösa problem som man inte hunnit lösa på vaken tid. Då pressar man ihop käkarna och gnisslet börjar. Alla människor kan råka ut för detta, men det är statistiskt sett vanligare bland unga kvinnor.

Våra tandläkare kan enkelt se om dina tänder är slitna på grund av gnissling eller av någon annan orsak. Tandläkaren undersöker även dina käkmuskler för att se om det knäpper eller knakar när du gapar. Du kan också ha fått svårare att gapa, vilket tandläkaren också kan kontrollera.

Lösningen på dina problem är oftast en bettskena som kan ta bort besvären och förhindra att dina tänder slits ner. Att göra en bettskena är enkelt. Tandläkaren tar ett avtryck av din över- och underkäke och en vaxbitning av ditt bett. Därefter tillverkas bettskenan på ett tandtekniskt laboratorium. Du använder sedan skenan främst på natten, men du kan också använda bettskena när du t.ex. tränar och behöver avlasta käkarna. Om du tror att du kan behöva en avlastande bettskena så ta kontakt med oss på Tand- & Munhälsan i Malmö eller hos Citytandläkarna i Helsingborg.

Tand- & Munhälsan i Malmö
tel: 040-611 06 61
malmo@whitetandvard.se

Citytandläkarna i Helsingborg
tel: 042-21 43 44
helsingborg@whitetandvard.se

Vi finns också på Facebook Facebook

Vi använder Svenska Certifierade Tandtekniska Labb.