Dra ut tänder

Ibland måste man dra ut en tand. Det är när tanden är så skadad eller infekterad att den inte går att rädda, utan måste tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats.

När tanden och tandköttet är ordentligt bedövat, vickar tandläkaren försiktigt loss tanden och lyfter ut den. Såret kontrolleras och du får bita på en kompress för att stilla blödningen.

När tandläkaren dragit ut en tand bildas det en liten propp med levrat blod som skyddar såret. För att såret ska läka fint ska du inte skölja munnen, äta, dricka eller röka innan bedövningen gått ur. Det är bra att vänta i minst två timmar.

När bedövningen sedan har släppt är det normalt att det gör ont. Du kan också ha lite svårt att gapa och tugga ordentligt. Detta avhjälper du lätt med hjälp av en smärtstillande tablett.

När du ska dra ut en visdomstand, så undersöker och röntgar tandläkaren först visdomstanden, för att se om det går att göra en enkel tandutdragning. Om tanden sitter lite svårt till förbereder tandläkaren en mer komplicerad utdragning. I enstaka fall krävs det en operation för att dra ut en visdomstand.

Tand- & Munhälsan i Malmö
tel: 040-611 06 61
malmo@whitetandvard.se

Citytandläkarna i Helsingborg
tel: 042-21 43 44
helsingborg@whitetandvard.se

Vi finns också på Facebook Facebook

Vi använder Svenska Certifierade Tandtekniska Labb.