Rotfyllning

Om ett hål, (karies), blivit djupt kan det skada tandens nerv. Då kan det bildas bakterier som leder till en infektion i tandens rotkanal. Det är sådana infektioner som gör att du får tandvärk.

Kroppens eget försvar kommer inte åt bakterierna, så därför måste tanden göras ren och rotfyllas. En tand kan behöva rotfyllas av andra anledningar också, som till exempel tandpressning när man bitit ihop käkarna väldigt kraftigt under längre tid.

Vid en rotfyllning öppnar tandläkaren en väg in till rotkanalen för att ta bort resterna av tandpulpan och göra rent. Den tomma rotkanalen fylls sedan med guttaperka – vävnadsvänligt material. Allra sist fylls öppningen igen på samma sätt som när man lagar ett vanligt hål.

Efter en lyckad rotbehandling med rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen. Men ibland behövs det mer än ett tillfälle för att behandla tanden. I de fallen fylls tanden med ett bakteriedödande medel som får verka innan tandläkaren rotfyller den. Under tiden får du en provisorisk fyllning.

I de flesta fall är rotfyllning lätt och smärtfri. Om bakterierna dödat nerverna i rotkanalen har du kanske inte ens märkt att du har en infektion. Den upptäcks då ofta först när vi tagit röntgenbilder.

Tand- & Munhälsan i Malmö
tel: 040-611 06 61
malmo@whitetandvard.se

Citytandläkarna i Helsingborg
tel: 042-21 43 44
helsingborg@whitetandvard.se

Vi finns också på Facebook Facebook

Vi använder Svenska Certifierade Tandtekniska Labb.